Örülünk, hogy meglátogattad ezt a bejegyzést, mert valószínűleg ajtóválasztás és vásárlás előtt állsz. Az alábbi bejegyzésben segítünk néhány kérdésre választ adni, amely az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján összegyűjtöttünk.

Mindenkiben felmerül a kérdés, mikor ajtó vásárol, hogy milyen típusok vannak és milyen lehetőségei, függetlenül attól, hogy lakásfelújításról vagy új építésű lakásról van szó.

Igyekszünk minél több információval szolgálni, hogy a vásárlóinkban ne maradjanak kétségek.

Hogyan induljunk el vásárolni?

A termékeinket a weboldalon kategorizálva találod meg. Ezek a kategóriák a felületek szerint vannak szétválogatva. Néhány mondatban leírjuk, hogy ezek mit takarhatnak.

Felületek

Dekorfóliás lemezelt beltéri ajtók: A dekorfóliás beltéri ajtók legfőbb jellemzője, hogy a végleges felületen található anyag egy papír összetételű digitálisan nyomtatott fólia. Ezáltal a színek és a minták egységesek lesznek. Az ajtólapok csak nyíló kivitelben készülnek, legfőbb jellemzőjük a kedvező ár.

Laminált, CPL lemezelt beltéri ajtók: A piacon már  a CPL és laminált ajtók uralják a piacot.

Mit is jelent a rövidítés? “CPL – Continous Pressure Laminate” folyamatos préselt laminált anyag olyan rétegelt felület, melynek rétegei dekorpapír alapra több rétegben felhordott vízzáró, impregnáló és kemény bevonatokból áll össze. Ezáltal a felületi anyag egy erősen ellenálló felületet fog képezni, amely a külső behatások ellen jobban ellenáll. Ezeket a felületeket ugyancsak digitálisan megrajzolt minta alapján készítik el.

Laminált CPL MDF beltéri ajtók:

Ez a kategória is ugyanazt a felületi anyagot takarja mint a lemezelt ajtók esetében, de fontos különbség az ajtók belső szerkezeti kialakítása, illetve az üvegezett kivitelek közti különbség. A falcos ajtók esetében a belső oldalon van a fólia összeeresztve, ezáltal egy esztétikus szinte ” illesztésmentes ajtókat”  láthatunk. Az üveges ajtók esetében egy idegencsapos megoldásnak köszönhetően az üvegek a szerkezetek közé vannak beszorítva ezáltal nincsen külső látható üvegezőléce az ajtóknak. Erről bővebben lejjebb írunk…

Festett lemezelt és MDF ajtók: Bizonyára sokan ismerik a festett felületű ajtókat, ezen termékek esetében is megkülönböztetünk lemezelt és MDf szerkezetű termékeket. A gyári festés mindenképpen egy magasabb minőséget biztosít hosszú távon. A festett termékeink csak a gyártó által meghatározott színekben érhetők el.

Furnéros beltéri ajtók: A kategórián belül a gyártó által megadott fafurnéros felületekkel készítjük az ajtóinkat. Itt is megtalálhatók a lemezelt , illetve a tömör MDF szerkezetű ajtók. A fafurnéros ajtók esetében fontos tudni, hogy a felületi anyag természetes fából van, így a az ajtók mintázata és rajzolata között különbség lehet. Esetenként minimális színeltérés is előfordulhat a megengedett gyári értékeken belül. A természetes fafelület gyárilag 5 rétegű UV álló lakkal van kezelve. Fontos tudnod, hogy a furnéros színek esetében a fa érhet, a színe és az erezete változhat időről időre.

AKRIL beltéri ajtók: A legmagasabb kategóriánkat az akril ajtók képviselik. Jelenleg a piacon nagyon kevés található meg, mert az ára egy magasabb szintet képvisel. Ezek a termékek szerkezetileg lemezelt, illetve többnyire MDF szerkezettel készülnek. Az Akril felületek fényes illetve most már extrém matt színekben rendelhetőek a gyártó által meghatározott színekben. Az akril ajtók nagy ellenállósággal rendelkeznek!

Kivitelek:

Vásárláskor érdemes eldönteni, hogy tolóajtót vagy nyíló ajtót szeretnénk. Érdemes a hely adottságait és funkcióját is figyelembe venni választáskor, mert mindegyiknek van előnyős és a funkciót tekintve hátrányos jellemzője. Röviden néhány mondatban segítünk rávilágítani arra, hogy milyen kérdések szoktak felmerülni a vásárláskor.

Nyíló ajtók: A fent felsorolt felületekként megkülönböztetett ajtókat nyíló kivitelben gyártjuk. A nyíló ajtók minden esetben gumitömítéssel ellátott gyárilag 3 pántos vagy rejtett pántos ( erről később írunk) kivitelben rendelhetők. Az ajtólapok gyárilag különféle szerkezetekkel készülhetnek vagy a gyár által meghatározott szerint. Minden beltéri ajtónk normál kulcsos ( BB ) cilinderbetétes ( PZ ) és wc záras kivitelben készül. A wc záras kiviteleket érdemes olyan helyiségekbe tervezni, ahol mellékhelyiség, fürdőszoba található. Az ajtók gyárilag fém szerkezetű zárakkal készülnek, amelyek a tartósságot biztosítják. A nyíló ajtók esetében tele és üvegezett formák közül választhatunk. Az üveges ajtóik minden esetben gyárilag üvegezve érkeznek és az aktuális üvegekből tudsz választani.

 

 

 

 

Az ajtólapok szerkezetileg készülhetnek papírrács szerkezettel, furatolt faforgács betéttel és típusonként változóan tömör MDF szerkezettel.  Minden terméklapon jelölve van, hogy az ajtók alap kivitelben milyen színben és szerkezettel készülnek. A belső szerkezetek esetében sokszor felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb. Véleménye szerint minden szerkezet megfelelő még a papírrácsos is. Különbség viszont lehet az ajtók között , amely a hanggátlási értékben, illetve az ajtó súlyában nyilvánul meg.

 

Amennyiben lakásfelújításba kezdtél függetlenül, hogy panellakás vagy tégla építésű tudnod kell, hogy a termékeink kizárólag szabvány PN lengyel és SK szlovák méretek szerint készülnek. Ettől nem kell megijedni, mert a szabvány méretű ajtóknak is van egy “tól-ig” értéke, amivel a jelenlegi falnyílásokat be tudják fedni. Amennyiben a szabvány méret által a az átjárhatóság nő vagy csökken, kalkulálnod kell azzal, hogy a nyílásokat alakítani kell. Biztosan mondjuk a tapasztalatainkból, hogy ezek általában nem nagy átalakítások érdemes elvégezni őket.   Magyarországon jelenleg nincsen érvényben lévő szabványosítás, ezért általában a 20-40 évvel ezelőtti lakások valamilyen méret szerinti ajtókat tartalmaznak. az építészek a régi tervezői programban található méreteket rajzolják be. Ez véleményünk szerint hiba, mert érdemes lenne tájékozódni milyen termékek vannak a piacon és milyen csatlakozási pontokat kell betervezniük. A panellakások esetében is igen változó méretekkel találkozunk.