Amennyiben fal előtt futó tolóajtót szeretnél rendelni érdemes az alábbi néhány sort elolvasnod, hogy megértsed milyen termékeket tudunk neked ajánlani.

Ahol ezt az ikont látod az azt jelenti, hogy az a megjelenésű ajtólap tolóajtó kivitelben rendelhető.

A legfontosabb , hogy beltéri tolóajtóink PN ( Lengyel ) és SK ( Szlovák ) szabvány szerint készülnek. A fal előtt futó tolóajtók esetében megkülönböztetünk tokos és tok nélküli tolóajtókat. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy ezt , hogyan is értelmezd.

Egy kialakított falnyílás esetében, ha nyíló ajtót rendelsz, akkor az ajtólap egy utólag szerelhető tokra kerül felszerelésre. A tolóajtók esetében is rendelhető tok, amivel a kialakított falnyílást le tudod burkolni, azaz a fal egy falburkolatot kap. Ez egy esztétikus megoldás, mert az egyik oldalon a szerkezeti egységet az ajtólappal látod, a másik oldalról pedig egy ajtó keretet látsz. Ezt hívjuk tokos tolóajtónak.

A másik lehetőséged, hogy egy úgynevezett tok nélküli tolóajtót rendelsz. A tok nélküli tolóajtók esetében egy választott ajtólapot, karnist+ sínt és egy fogadó egységet kapsz , amelynek az ajtólap nekiütközik. Ebben az esetben a kialakított falnyílás nem kerül burkolásra, tehát az egyik oldalon a szerkezeti egységet a másik oldalról csak az ajtólapot látod.

Miután eldöntötted, hogy melyik ajtólapot , milyen kivitelben esetleg üveggel szeretnéd tolóajtóként megrendelni nincsen más dolog, hogy a méreteket is pontosítsuk.

Fontos, hogy a tok nélküli és tokos tolóajtók esetében a szerkezet kizárólag felső rögzítésű, lent csak egy “láthatatlan” megvezető van. Ez azt jelenti, hogy a sín oldal irányból van a falhoz rögzítve. Abban az esetben, ha gipszkarton falad van, akkor a fal építésénél egy felső megerősítést kell elrejteni a szerkezet teljes szélességében, mert egyébként egy idő után kiszakadna, mert a gipszkarton nem fogja megtartani.

A megerősítés PN ( Lengyel ) szabvány esetében 208-és 215cm közé kell, hogy essen.

A megerősítés SK ( Szlovák ) szabvány esetében 202-és 210cm közé kell, hogy essen.

Ez a megerősítés lehet fából , zárt szelvényből oldal irányban legalább a nyílás szélétől 210cm-ig. Ez biztosítani fogja, hogy a szerkezet stabilan megmaradjon a helyén. Tégla és ytong falak esetében nem kell megerősíteni a falat.

A beépítési méretekről pontosabban a letöltések menü pont alatt tudsz tájékozódni. Itt a tokos tolóajtók esetében a tolóajtók és az átjáró tokok méreteket kell figyelembe venned. A tok nélküli tolóajtók esetében a tolóajtók méreteket kell figyelembe venned.