A legfontosabb ebben a kérdésben, hogy a végeredményben majd jó értelemben véve be akarjuk csapni a térérzékelésünket. Nagyobb térben jobb a közérzetünk, ezért jó ötlet, hogy megnagyobbítsuk a teret. A laminált padló gyártók erre egy egyszerű trükköt alkalmaznak!

Jól bevált módszer a laminált lapok méretválasztására

Tervezőként sem mindig könnyű a döntés a lapméretek megválasztásakor. Ilyenkor az iskolapélda alkalmazása segít túllendülni a problémán: “kis térbe kis lap, nagy térbe nagy lap”. Ha megpróbálunk belehelyezkedni a problémába és elképzeljük a kisebb és nagyobb osztású lapokat a helyiségben, azonnal kezdjük érezni, hogy ez azért alapvetően igaz. Fontos azonban tudni, hogy ezt a színek, a mintázat és a fózolás (csapott szegélyek minden lapon) is jelentős mértékben befolyásolhatja. Éppen ezért ne kezeljük se szabályként, se törvényként, csupán figyeljünk rá és használjuk a képzelő erőnket.

Hol találunk kis- és nagy tereket?

A nagy beltereket és ezen belül a nagy területen fedetlen padlóburkolatokat megtaláljuk egyterű irodákban, üzlethelyiségekben, éttermekben, szállodák halljaiban, rendezvény központokban, művelődési házakban és fitness termekben. Ezeken a helyeken a laminált padló tökéletes és időtálló választás.

Lakásokban is bőven találunk nagyobb tereket. Ilyenek a kúria jellegű házak, ahol mára a vintage stílus lett az uralkodó. Ugyanezt a stílust megidézhetjük a műterem lakások enteriőrjében is. Mindkét beltérben közös, hogy a 40 négyzetméternyi padlófelületen kis esély van annyi bútort felhalmozni a helyiségekben, ami után ne maradna szabadon még mindig hatalmas egybefüggő padlófelület. Akkor pedig már érdemes a padlólapok méretén gondolkodnunk.